Informatika

„Az online személyiség olyan, mint egy harmadik kéz,
amely erővel ruházza fel a számítógép előtt ülőt,
aki aktívabbnak, hatásosabbnak érezheti magát.”

(Tari Annamária)

Az informatika képzés a 2014/15-ös tanévben indult iskolánkban. Az informatika tantárgy oktatása területén komoly hagyományokkal és országos szintű versenyeredményekkel rendelkezünk. A képzés tárgyi, személyi és szakma feltételei magas színvonalon biztosítottak iskolánkban. Informatika szaktantermeink felszereltsége minden tekintetben megfelel a képzés igényeinek.

Az informatikai és az információs rendszerek a társadalom és a gazdaság működésének minden területén jelen vannak. Az informatika eszközök általános használatán túl szükség van - és a jövőben még inkább lesz – olyan szakemberekre, akik ezeket a rendszereket használni, működtetni és fejleszteni tudják. Iskolánkban az informatika tagozatot a növekvő tanulói és szülői igény miatt indítottuk el.

A képzés adatai

 • Képzési idő: 4+1 év
 • A szakmai érettségivel megszerezhető szakképesítés (a 4. év után):
  Irodai informatikus (OKJ: 52 481 02)
 • A szakképző évfolyam elvégzésével megszerezhető szakképesítés (+ 1 év után):
  Szoftverfejlesztő (OKJ: 54 213 05)

Szoftverfejlesztő feladatai

A szoftverfejlesztő, informatikus feladata a programok, programcsomagok felkutatása, kipróbálása, alkalmazása, ill. írása, a felhasználói programok tesztelése, ill. a működésük során felmerült hibák okainak felderítése, javítása. Az informatikus a hálózatok (intranet, internet) szakembere, megszabja a gépek memóriáihoz való hozzáférés jog

A képzés főbb területei

 • Információtechnikai alapok
 • hálózati ismeretek
 • programozás és adatbáziskezelés
 • nyílt forráskódú rendszerek kezelése
 • irodai szoftverek használata

A képzés részeként szakmai angol nyelvet is oktatunk, ezért a kötelező idegen nyelv (kezdő, vagy haladó nyelvről indulva) az angol nyelv.

Elhelyezkedési lehetőségek

Informatikai cégek, állami intézmények, magánvállalkozások

Szakirányú továbbtanulási lehetőségek

Műszaki mérnöki, informatika mérnöki karok

A tanulók érdeklődésüknek és felkészültségüknek megfelelően az érettségi megszerzése, vagy a szakmai végzettség megszerzése után továbbtanulhatnak a felsőoktatási intézményekben, szakirányban, illetve bármely egyéb területen.

Azoknak a diákoknak, akik a szakirányú felsőoktatásban szeretnék folytatni a tanulmányaikat, mindenképpen javasoljuk, hogy az egy éves szakképző évfolyam elvégzése, illetve a szakmai vizsga megszerzése után tanuljanak tovább.

A szakgimnáziumi oktatás általános jellemzői

Fontosabb felvételi határidők